Βοηθώντας τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τον σχολικό εκφοβισμό (bullying)

By Άννα Γκικα /

Βοηθώντας τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τον σχολικό εκφοβισμό (bullying)

Το σχολικό bullying είναι ένας παράγοντας άγχους  που επηρεάζει τα παιδιά παγκοσμίως και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν τη σοβαρότητα αυτού του ζητήματος στα ελληνικά σχολεία, αποκαλύπτοντας ότι 1 στα 3 παιδιά (32,4%) στην Ελλάδα έχει βιώσει κάποια μορφή εκφοβισμού. Επιπλέον, 1 στα 6 παιδιά αισθάνεται ότι το σχολείο δεν τους διδάσκει επαρκώς πώς να αποφεύγουν τον εκφοβισμό των συμμαθητών τους. Για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, σημειώθηκε σημαντική αύξηση (174%) στις παρεμβάσεις πρόληψης που απευθύνονται σε μαθητές, δασκάλους και γονείς.

 

Το θέμα είναι όμως τι μπορείτε να κάνετε εσείς, ως γονέας ή ως φροντιστής.

Πώς θα αναγνωρίσω τα σημάδια του bullying;

Αρχικά η επαγρύπνηση για τα σημάδια είναι ζωτικής σημασίας. Αυτά τα σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • ανεξήγητους τραυματισμούς,
  • χαμένα ή κατεστραμμένα αντικείμενα,
  • συχνούς πονοκεφάλους ή στομαχόπονους,
  • αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες,
  • διαταραχές ύπνου
  • πτώση βαθμών
  • αποφυγή κοινωνικών καταστάσεων
  • ξαφνική απώλεια φίλων.



Αφού αναγνωρίσαμε κάποιο από τα σημάδια πως μπορούμε να το χειριστούμε;

  1. Παιχνίδι ρόλων Διάσωση! 🦸‍♂️🦸‍♀️

Γιατί να μην μετατρέψετε μια σοβαρή συζήτηση σε μια παιχνιδιάρικη συνεδρία; Το παιχνίδι ρόλων μπορεί να είναι ένας υπέροχος τρόπος για να διδάξετε στα παιδιά σας πώς να ανταποκρίνονται στους εκφοβιστές. Διαμορφώστε διαφορετικά σενάρια όπου μπορεί να αντιμετωπίσουν εκφοβισμό και καθοδηγήστε τα για το τι να πουν ή να κάνουν. Είναι σαν να κάνεις πρόβες για μια σχολική παράσταση, αλλά το σενάριο έχει να κάνει με το να είσαι γενναίος και έξυπνος!

  1. Art Attack Against Bullying! 🎨

Βγάλτε τις μπογιές και τους μαρκαδόρους γιατί ήρθε η ώρα να γίνετε δημιουργικοί! Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εκφράσει τα συναισθήματά του σχετικά με τον εκφοβισμό μέσω ζωγραφιών ή ιστοριών. Αυτό όχι μόνο τους δίνει μια διέξοδο για τα συναισθήματά τους, αλλά επίσης πυροδοτεί μια συζήτηση για το πώς νιώθουν και πώς μπορείτε να βοηθήσετε. Επιπλέον, ποιος δεν αγαπά τα καλλιτεχνικά;

  1. Ασπίδα ενάντια στον εκφοβισμό 🛡️

Εξοπλίστε τα μικρά σας με μια ασπίδα αυτοπεποίθησης! Βοηθήστε τα να χτίσουν την αυτοεκτίμηση μέσω φιλοφρονήσεων και επιβεβαιώσεων. Ένα παιδί που νιώθει καλά με τον εαυτό του είναι σαν ένας μεταμφιεσμένος υπερήρωας, έτοιμος να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση με χαμόγελο.

  1. Chill and Chat Teepees! 🏕️

Δημιουργήστε μια ζεστή γωνιά στο σπίτι όπου εσείς και το παιδί σας μπορείτε να κάνετε χαλαρές συζητήσεις για την ημέρα τους. Αυτό το ασφαλές, άνετο καταφύγιο μπορεί να είναι το ιδανικό μέρος για να μοιραστούν τις ανησυχίες τους για τους 'νταήδες' ή οτιδήποτε άλλο έχουν στο μυαλό τους. Επιλέξτε μία σκηνή , ένα σπιτάκι ή στήστε ένα φρούριο με μαξιλάρια και ριχτάρια.


Είναι σημαντικό να διατηρείτε ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με το παιδί σας, να το ενθαρρύνετε να μοιραστεί τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του και να το διαβεβαιώσετε ότι δεν φταίει εκείνο. Η συμμετοχή στις σχολικές δραστηριότητες του παιδιού σας, η στενή συνεργασία με τους δασκάλους του και κάποιον ψυχολόγο μπορεί επίσης να είναι καθοριστική για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση ζητημάτων εκφοβισμού.

Παραμένοντας ενημερωμένοι, ενεργοί και υποστηρικτικοί, μπορείτε να διαδραματίσετε σημαντικό ρόλο στη διαφύλαξη της ευημερίας του παιδιού σας και στην προώθηση ενός θετικού και ασφαλούς μαθησιακού περιβάλλοντος. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό στην Ελλάδα, μπορείτε να επισκεφθείτε τους παρακάτω ιστότοπους

 

https://psyxologosonline.gr/blog-psyxologou-gia-online-therapeia/antimetopisi-ekfovismou-bullying

https://eurochild.org/news/school-violence-and-bullying-on-the-rise-in-greece/

https://www.hamogelo.gr/gr/el/ta-nea-mas/6-martiou-panellinia-imera-kata-tou-    bullying-panelladiki-scholiki-ekstrateia-eiaisthitopoiisis-mila-tora/

https://kmaked-old.pde.sch.gr/site/attachments/article/544/Yliko-bthmia.pdf

https://eurochild.org/uploads/2023/04/%CE%95%CE%A1%CE%95%CE%A5%CE%9D%CE%91.pptx.pdf