Πώς να οργανώσετε καλύτερα τα παιχνίδια του παιδιού σας

By Nikolas Bismpas /

Πώς να οργανώσετε καλύτερα τα παιχνίδια του παιδιού σας

Η οργάνωση των παιχνιδιών είναι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας. Πόσες φορές δεν πατήσαμε ξυπόλητοι ένα τουβλάκι ή έναν ακανθόσαυρο? Γνωρίζουμε τον πόνο από πρώτο χέρι και βρισκόμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε με μερικές χρήσιμες συμβουλές για να κρατήσετε το σπίτι σας τακτοποιημένο και τα παιδιά σας χαρούμενα.

 

Κατηγοριοποιήστε τα Παιχνίδια

Το πρώτο βήμα για την οργάνωση των παιχνιδιών είναι η κατηγοριοποίηση τους. Ξεχωρίστε τα παιχνίδια σε διαφορετικές κατηγορίες, όπως παιχνίδια κατασκευών, εκπαιδευτικά, λούτρινα, βιβλία, καλλιτεχνικά κλπ. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να βρίσκει εύκολα αυτό που ψάχνει και να μαθαίνει να οργανώνει τα πράγματά του.

 

Δημιουργήστε Ζώνες Παιχνιδιού

Δημιουργήστε διαφορετικές ζώνες παιχνιδιού στο σπίτι σας. Μπορείτε για παράδειγμα να έχετε μια ζώνη για τα παιχνίδια κατασκευών, μια για τα εκπαιδευτικά, μία για τα παραμύθια και μια για τα καλλιτεχνικά. Αυτό βοηθάει το παιδί να επικεντρώνεται σε μια δραστηριότητα τη φορά και διευκολύνει την οργάνωση και την αποθήκευση τους.

 

Χρησιμοποιήστε Κουτιά και Καλάθια

Τα κουτιά και τα καλάθια είναι ιδανικά για την αποθήκευση παιχνιδιών. Επιλέξτε κουτιά διαφορετικών μεγεθών, υλικών και χρωμάτων για να κάνετε την αποθήκευση πιο ενδιαφέρουσα για το παιδί. Τα στρωματάκια παιχνιδιού που μεταμορφώνονται σε κουτιά ή σάκους αποθήκευσης είναι ιδανικά καθώς τα έχετε εύκολα διαθέσιμα και τα μαζεύετε σε ελάχιστο χρόνο.

 

Καθιερώστε μια Ρουτίνα Τακτοποίησης

Είναι σημαντικό να καθιερώσετε μια ρουτίνα για την τακτοποίηση των παιχνιδιών. Μπορείτε να αφιερώνετε λίγα λεπτά κάθε βράδυ για να μαζεύετε τα παιχνίδια μαζί με το παιδί σας. Αυτό όχι μόνο διατηρεί το σπίτι τακτοποιημένο, αλλά διδάσκει και υπευθυνότητα στο παιδί σας.

 

Περιορίστε τον Αριθμό των Παιχνιδιών
Πολλά παιδιά έχουν περισσότερα παιχνίδια από όσα χρειάζονται πραγματικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τα βαριούνται εύκολα και γρήγορα. Περιορίστε τον αριθμό των παιχνιδιών που είναι διαθέσιμα και κρατήστε τα υπόλοιπα αποθηκευμένα. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια εναλλαγή παιχνιδιών κάθε λίγους μήνες για να κρατάτε το ενδιαφέρον τους ζωντανό, ενώ όσα δεν χρειάζεστε μπορείτε να τα χαρίσετε ή να τα ανταλλάξετε με άλλους γονείς. 

 

Συμμετοχή του Παιδιού στη Διαδικασία
Είναι σημαντικό το παιδί σας να συμμετέχει στη διαδικασία οργάνωσης των παιχνιδιών του. Ρωτήστε το πώς θέλει να οργανωθούν τα παιχνίδια και δώστε του την ευκαιρία να αποφασίσει τι το βολεύει περισσότερο. Μπορεί να θέλει τα βιβλία του σε μία βιβλιοθήκη ή στα συρτάρια κάτω από το κρεβάτι του. Αυτό το κάνει να νιώθει υπεύθυνο και ενισχύει την ανεξαρτησία του.

 

Η οργάνωση των παιχνιδιών μπορεί να φαίνεται δύσκολη και να μην ξέρετε από πού να αρχίσετε, αλλά με λίγη προσπάθεια και προγραμματισμό, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα τακτοποιημένο και ευχάριστο περιβάλλον τόσο για το παιδί σας όσο και για εσάς.

Και μην ξεχνάτε το σπίτι είναι για να το ζούμε κι όχι να το συμμαζεύουμε συνέχεια!