Halloween στο Σπίτι: Πανεύκολο DIY στεφάνι + Υγιεινή Συνταγή για Όλη την Οικογένεια

By Nikolas Bismpas /

Halloween στο Σπίτι: Πανεύκολο DIY στεφάνι + Υγιεινή Συνταγή για Όλη την Οικογένεια

Μικρές στιγμές, μεγάλες αναμνήσεις
Το Halloween δεν είναι παραδοσιακά ελληνικό, αλλά όπως και οι Απόκριες, δίνει αφορμή για μεταμφίεση, φαντασία και αγκαλιές. Ας το φέρουμε “στα μέτρα μας” με ιδέες που μυρίζουν Μεσόγειο.

Στεφάνι ελιάς με νυχτερίδες από πορτοκάλι

DIY #1: Στεφάνι Ελιάς με Νυχτερίδες από Φλούδα Πορτοκαλιού

Ηλικίες: 5+ με επίβλεψη • Χρόνος: 35–40’ • Κόστος: πολύ χαμηλό
Υλικά
● 3–4 εύκαμπτα κλαδιά ελιάς ή δάφνης ή φασκόμηλου
● Σπάγκος σε φυσικό χρώμα
● 2–3 πορτοκάλια (κρατάμε τις φλούδες)
● Μαύρος μαρκαδόρος
● Διακορευτής/σουβλί για μικρή τρύπα
● Κορδέλα ή σπάγκος για κρέμασμα

Βήματα
1. Στεφάνι: Λύγισε τα κλαδιά σε κύκλο και στερέωσέ τα με σπάγκο. Μην κυνηγάς την τελειότητα - το φυσικό δείχνει όμορφο.
2. Νυχτερίδες: Κόψε τις φλούδες πορτοκαλιού σε απλά σχήματα νυχτερίδας (δύο καμπύλες για φτερά + μικρά “αυτιά”.
3. Φατσούλες: Ζωγράφισε ματάκια/χαμόγελα ή και δόντια με τον μαρκαδόρο.
4. Σύνδεση: Κάνε μια μικρή τρύπα, πέρνα σπάγκο και κρέμασε τις “νυχτερίδες” στο στεφάνι σε διαφορετικά ύψη.
5. Κρέμασμα: Στην πόρτα, στο μπαλκόνι ή πάνω από το τζάκι.


Συνταγή: Αφράτα Muffins Κολοκύθας με Ελαιόλαδο Γιαούρτι

Αρωματικά, χωρίς βούτυρο, με ελαιόλαδο, ελληνικό γιαούρτι και μέλι. Ιδανικά για πρωινό, κολατσιό για το σχολείο ή γλυκιά λιχουδιά μετά τις χειροτεχνίες.
Μερίδες: 12 muffins • Προετοιμασία: ~15’ • Ψήσιμο: 18–20’

Allergy-friendly: Χωρίς ξηρούς καρπούς. Γίνεται και χωρίς γλουτένη (δες στο τέλος).

Υλικά
● 1 φλ. πουρέ κολοκύθας (ψημένη/βραστή κολοκύθα, στραγγισμένη)
● 2 μεγάλα αυγά
● 1/3 φλ. παρθένο ελαιόλαδο
● 1/2 φλ. ελληνικό γιαούρτι στραγγιστό (2% ή 5%)
●1/3-1/2 φλ. μέλι (ρύθμισε τη γλυκύτητα)
●1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
●1 1/3 φλ. αλεύρι ολικής (ή μίξη 50/50 με λευκό για πιο αφράτο)
● 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ + 1/2 κ.γ. σόδα
● 1/2 κ.γ. αλάτι
● 1 1/2 κ.γ. κανέλα • προαιρετικά: 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο/τζίντζερ
● Προαιρετικά mix-ins: 1/2 φλ. σταφίδες Κρήτης ή μικρά κομμάτια μήλου


Εκτέλεση
1. Προθέρμανση: 180°C, αέρας. Φόρμα muffins με θηκάκια.
2. Υγρά υλικά: Σε μπολ, ανακάτεψε πουρέ, αυγά, ελαιόλαδο, γιαούρτι, μέλι, βανίλια.
3. Στερεά υλικά: Σε άλλο μπολ, αλεύρι, μπέικιν, σόδα, αλάτι, μπαχαρικά.
4. Ενώνουμε: Ρίξε τα στερεά στα υγρά υλικά και ανακάτεψε απαλά μέχρι να “βραχεί” το αλεύρι. Πρόσθεσε τα προαιρετικά υλικά.
5. Ψήσιμο: Μοίρασε το μείγμα στο σε 12άρι ταψί (οι θήκες να γεμίσουν ¾). Ψήσε 18–20’, μέχρι να βγει καθαρή η οδοντογλυφίδα.
6. Σερβίρισμα: Άφησέ τα να κρυώσουν για 5’ στο ταψί, μετά μετάφερε τα σε σχάρα. Ταιριάζουν τέλεια με γιαούρτι μέλι από πάνω.


Συμβουλές υγείας & αντικαταστάσεις
● Αν θέλεις χωρίς γλουτένη, χρησιμοποίησε μείγμα GF για κέικ + 1 κ.σ. κορν φλάουρ.
● Αν θέλεις χωρίς αυγά, αντικατέστησε με 2 “λιναρόσπορο-αυγά” (2 κ.σ. αλεσμένο λιναρόσπορο + 6 κ.σ. νερό).
● Μείωσε το μέλι στα 1/3 φλ. αν σκοπεύεις να τα γλασάρεις.
● Η κολοκύθα είναι πλούσια σε β-καροτένιο, ενώ το ελαιόλαδο προσφέρει “καλά” λιπαρά — μεσογειακή ισορροπία σε παιδική μορφή!


Στα CozyKids πιστεύουμε πως κάθε εποχή είναι αφορμή για σύνδεση. Ένα απόγευμα με χρώματα, μυρωδιές πορτοκαλιού και ζεστά muffins είναι αρκετό για να πείτε: “Φτιάξαμε τη δική μας παράδοση”.

ESPA Banner Ψηφιακός μετασχηματισμός