5 Συμβουλές για μια Σωστή Στάση κατά τη Μελέτη

By Νίκη Παπασταυράκη /

5 Συμβουλές για μια Σωστή Στάση κατά τη Μελέτη

Καθώς τα παιδιά μας μεγαλώνουν, αφιερώνουν ολοένα και περισσότερο χρόνο στη μελέτη. Η σωστή στάση σώματος μπορεί να κάνει τη διαφορά τόσο στην υγεία και την ευεξία τους όσο και στην διάθεση τους για μελέτη. Ευτυχώς δεν χρειάζεται να προβείτε σε πολύπλοκες αλλαγές στο χώρο μελέτης, απλά ακολουθήστε 5 απλές και πρακτικές συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι τα παιδιά σας υιοθετούν σωστή στάση κατά τη διάρκεια της μελέτης τους.

 

  1. Επιλέξτε τη σωστή καρέκλα

 

Η καρέκλα είναι ο βασικός παράγοντας για μια άνετη και εργονομική στάση. Ιδανικά, η καρέκλα πρέπει να είναι ρυθμιζόμενη, ώστε να προσαρμόζεται στο ύψος του παιδιού σας. Το κάθισμα θα πρέπει να στηρίζει τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης και να έχει κατάλληλο ύψος ώστε τα πόδια να ακουμπούν στο πάτωμα ή σε ένα υποπόδιο. 

 

  1. Ρυθμίστε το ύψος του γραφείου

 

Το ύψος του γραφείου πρέπει να επιτρέπει στο παιδί να διατηρεί τους αγκώνες του σε γωνία 90 μοιρών, με τα χέρια να ακουμπούν χαλαρά στο γραφείο. Εάν το γραφείο είναι πολύ ψηλό ή πολύ χαμηλό, μπορεί να προκαλέσει ένταση τόσο στους ώμους όσο στην πλάτη και τον αυχένα.

 

  1. Διατηρήστε σωστή απόσταση από την οθόνη

 

Αν το παιδί σας είναι σε ηλικία για να χρησιμοποιεί υπολογιστή, βεβαιωθείτε ότι η οθόνη είναι τοποθετημένη σε κατάλληλη απόσταση από τα μάτια του. Η οθόνη πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών, ώστε να αποφεύγεται η κλίση του κεφαλιού προς τα κάτω ή προς τα πάνω. Μια απόσταση περίπου 50-70 εκατοστών από την οθόνη είναι ιδανική.

 

  1. Διαλείμματα και τεντώματα

 

Η παρατεταμένη καθιστική θέση μπορεί να προκαλέσει κόπωση και δυσφορία. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να κάνουν διαλείμματα κάθε 30-40 λεπτά για να τεντωθούν και να κινηθούν. Τα μικρά διαλείμματα βοηθούν στην ανανέωση της ενέργειας, της κυκλοφορίας του αίματος καθώς και στη βελτίωση της συγκέντρωσης.

 

  1. Φωτισμός και περιβάλλον

 

Ο σωστός φωτισμός είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή της κόπωσης των ματιών. Φροντίστε να υπάρχει αρκετός φυσικός φωτισμός στον χώρο μελέτης και, αν αυτό δεν είναι δυνατό, χρησιμοποιήστε λάμπες γραφείου με κατάλληλο φως. Επίσης, κρατήστε το χώρο καθαρό και τακτοποιημένο για να ενισχύσετε την συγκέντρωση και την αποδοτικότητα του παιδιού σας.

 

Με μικρές αλλαγές και προσαρμογές, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα υγιές και εργονομικό περιβάλλον μελέτης για τα παιδιά σας. Θυμηθείτε ότι η σωστή στάση σώματος δεν βοηθά μόνο στη φυσική υγεία, αλλά βελτιώνει τη διάθεση καθώς και την απόδοση στη μελέτη. Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές και δείτε τη διαφορά στην καθημερινότητα των παιδιών σας!

 

Μην ξεχνάτε να δίνετε προσοχή στη στάση των παιδιών σας και να τα ενθαρρύνετε να υιοθετούν υγιεινές συνήθειες. Μέχρι την επόμενη φορά, να είστε καλά και να απολαμβάνετε τις στιγμές με τα παιδιά σας! Μην ξεχνάτε μεγαλώνουν τόσο μα τόσο γρήγορα.

 

 

Οι προτάσεις μας