Πόσο δύσκολο ειναι να κοιμίσεις το μωράκι σου;

Από την Νίκη Παπασταυράκη /

Πόσο δύσκολο ειναι να κοιμίσεις το μωράκι σου;

Ειδικά αν έγινες για πρώτη φορά μαμά, δυσκολεύεσαι λίγο παραπάνω να βρεις τα κουμπιά του και να το κάνεις να ηρεμήσει.


Είναι απόλυτα λογικό τα μωρά να ξυπνάνε το βράδυ, είναι μηχανισμός για την επιβίωσή τους.

Όταν τα παιδιά είναι τόσο μικρά δεν έχεις και πολλές επιλογές, αναγκαστικά θα μείνεις κι εσύ ξύπνια για ένα διάστημα. Μια καλή λύση είναι να κοιμάσαι όσο κοιμάται κι εκείνο. Πάλι κοντά του θα είσαι, πάλι θα το ακούσεις αν ξυπνήσει (έχεις πάντα το νου σου άλλωστε) και ας μην έχεις τακτοποιήσει και όλο το σπίτι, δεν πειράζει!

Σύμφωνα με την Sarah Ockwell-Smith, συγγραφέας γονεϊκότητας, οι πρώτοι τρεις μήνες έξω από την κοιλιά είναι σαν το 4ο τρίμηνο της κύησης, οπότε το μωρό θέλει και έχει την ανάγκη να είναι συνέχεια με την μαμά του, να την μυρίζει και να την νοιώθει, για να μπορεί να ηρεμεί (μήπως εσύ δεν θέλεις;).

Μέσα στην κοιλιά έχει συνηθίσει πολύ διαφορετικά, χωρίς αέρα, μυρωδιές, σε υγρό και μαλακό περιβάλλον με πολύ ζέστη, γυμνό και να παίρνει διαφορετικές στάσεις χαλάρωσης πολύ συχνά. Σκέψου, λοιπόν, ότι αυτό το τρίμηνο είναι η προσαρμογή του στον νέο κόσμο και άρα πόσο πιο ήρεμο θα ήταν, αν το έκανες να αισθάνεται περισσότερο όπως όταν ήταν μέσα στην κοιλιά σου!

Επειδή στην κοιλιά δεν ήταν ποτέ μόνο, τους πρώτους μήνες θα είναι καλό να το κρατάς και να κοιμάστε παρέα! Αν δεν μπορεί να ηρεμήσει, ένα ζεστό μπανάκι ίσως του έκανε καλό. Επίσης ο τρόπος που το κρατάς, για να το νανουρίσεις και να το ηρεμήσεις, καλό θα ήταν να είναι σε στάσεις που θα μπορούσε να πάρει όσο ήταν και μέσα στην κοιλιά. Έτσι ο ύπνος μπορεί να έρθει πιο σύντομα.

Όταν μιλάμε για μεγαλύτερα παιδιά, είναι χρήσιμη η ρουτίνα και το πρόγραμμα αλλά πάντα με μέτρο και ακολουθώντας τους ρυθμούς του παιδιού. Η προετοιμασία για ύπνο είναι μία ολόκληρη διαδικασία, οπότε είναι καλό να προσπαθούμε να την κάνουμε ευχάριστη.

Για να γίνει αυτό, θα ήταν καλή ιδέα να δημιουργήσεις ένα σταθερό πρόγραμμα. Για παράδειγμα μετά το βραδινό, δώσε του λίγο χρόνο να παίξει και λίγο πριν έρθει η ώρα για ύπνο μπορείς να του κάνεις μια υπενθύμιση: “Ελενάκι σε 5 λεπτά βάζουμε πιτζαμούλες”.

Αφού, λοιπόν, πλύνει δόντια, βάλει πιτζάμες και ξαπλώσει, είναι η κατάλληλη στιγμή για παραμυθάκι, ένα όμορφο νανούρισμα, ή για κουβεντούλα μεταξύ σας, μέχρι να το πάρει ο ύπνος.

Παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν τη διαδικασία του ύπνου

Η διαδικασία του ύπνου βοηθάται κατά πολύ από τον φωτισμό και τη μουσική στο περιβάλλον του παιδιού, αλλά και τους λευκούς ήχους όταν μιλάμε για μωράκια.

Το απαλό κίτρινο φως βοηθά στη χαλάρωση του σώματος και προετοιμάζει το παιδί για ύπνο. Αν, για παράδειγμα, ξυπνήσει το παιδί από ένα άσχημο όνειρο κατά τη διάρκεια του ύπνου, αφού το ηρεμήσεις για λίγα λεπτά και συνέλθει, καλό είναι να του αφήσεις ένα μικρό φωτάκι ή ένα μουσικό παιχνίδι-προβολέα αναμμένο, ώστε να ξεχαστεί από την μουσική και τα σχέδια που θα βλέπει να ξανακοιμηθεί. Υπάρχουν, μάλιστα, και κάποια στα οποία οι κινούμενες εικόνες είναι μια μικρή ιστοριούλα.

Επίσης, η απαλή μουσική μπορεί να ηρεμήσει το σώμα και του πνεύμα του παιδιού. Ένα χαλαρό και γλυκό νανούρισμα μπορεί να οδηγήσει ευκολότερα ένα παιδί στην αγκαλιά του Μορφέα και να συντροφεύσει τα όνειρά του. Σύμφωνα με τον καθηγητή Νευροεπιστήμης Dr. Ευθύμη Παπατζίκη η μουσική βοηθά στην βιολογική ανάπτυξη των μωρών καθώς συμβάλλει στο να ρυθμίζουν το προσωπικό τους βάρος, στο ψυχολογικό και συναισθηματικό δέσιμο με τον γονέα, αλλά και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Όσον αφορά στους λευκούς ήχους να θυμάσαι ότι τα μωράκια τους αγαπούν, κι αυτό γιατί τους έχουν συνηθίσει όσο ήταν μέσα στην κοιλιά σου. Ηρεμούν και νοιώθουν σιγουριά ακούγοντάς τους. Είναι συνηθισμένα στην φασαρία, οπότε άνοιξε τον απορροφητήρα ή το πιστολάκι ή ένα μουσικό ζωάκι με λευκούς ήχους, ώστε να το έχει στο κρεβατάκι του, ή ό,τι άλλο μπορείς να σκεφτείς και θα κοιμάται χωρίς μεγάλη δυσκολία!

Βρες λοιπόν, σιγά σιγά, τα κουμπιά του και καθοδήγησέ το με αγάπη, φροντίδα, αγκαλιά και αποδοχή στις ανάγκες του, ώστε να μάθει να είναι ανεξάρτητο και να κοιμάται πιο εύκολα.

Σου εύχομαι από εδώ και πέρα πιο καλό και ξεκούραστο ύπνο για όλους στο σπίτι 🙏 😍

5
5
στα 5
Βάσει της άποψης
66
ατόμων
Δες τι λένε για εμάς
Cozy Kids Testimonials:
5
Γιατί πάνω απ όλα είναι άνθρωποι με χαμόγελο και κάνουν πράξη την επιθυμία κάθε παιδιού ❤️❤️❤️ Νικολα σ ευχαριστούμε πολύ ❤️❤️(κατάστημα Θεσσαλονίκης ) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Nasos Iriot
Cozy Kids Testimonials:
5
Σας ευχαριστώ για όλα! Εξυπηρετικοί και υπεύθυνοι. Μας βοήθησαν σε ότι χρειαστήκαμε με ευγένεια και συνέπεια.
Eirini Nalpantidou Trichona
Cozy Kids Testimonials:
5
Παρελαβα τα δωρακια μου το μεσημερι .. γρηγορη εξυπηρέτηση, ομορφη συσκευασια δωρου, καλη ποιότητα... ευχαριστω πολυ ...
Ioanna Dimopoulou
Cozy Kids Testimonials:
5
Εξαιρετικα προϊοντα, ταχυτατη εξυπηρετηση!
Tom Bassios
Cozy Kids Testimonials:
5
Άψογη συνεργασία, γρήγορη παράδοση! Ευχαριστούμε πολύ για το δωράκι! Είναι πολύ πρακτικό!
Margarita Papaiwannou-Zafeiri
Cozy Kids Testimonials:
5
Φοβερη εξυπηρετηση...τα lorena canals φοβερα παιδικα χαλια. τα συστηνω ανεπιφυλακτα!!
Kelly Syggelou
Cozy Kids Testimonials:
5
Εξαιρετική Εξυπηρέτηση! Μακράν από τους καλύτερους επαγγελματίες που έχω συναντήσει! Σε ευχαριστώ πολύ Παύλο!
Agni Pk
Cozy Kids Testimonials:
5
Τρομερή εξυπηρέτηση, ο Κ Παυλος με κατατοπισε και με βοηθησε δια τηλεφώνου να βρω το κατάλληλο τροχήλατο για τον μπόμπιρα μου! Τρομερός επαγγελματισμός, ευγένεια και άμεση εξυπηρέτηση και φυσικά μη ξεχνάμε την ποιότητα και την ποικιλία των προϊόντων. συγχαρητηρια και ευχαριστούμε πολύ !!!
Angeliki Chouchoumi
Cozy Kids Testimonials:
5
Super products, excellent customer service! Thank you Pavlos!
Ioanna Serafeimidou