Μαμά, ο Άγιος Βασίλης φέρνει τα δώρα;

Από την Τζωρτζίνα Καρναχωρίτη /

Μαμά, ο Άγιος Βασίλης φέρνει τα δώρα;

Ιδού η απορία. Τι να κάνω τώρα; Σιγά σιγά οι αμφιβολίες άρχισαν να μπαίνουν στο μυαλό της!


Να μια από τις πρώτες δύσκολες στιγμές αμηχανίας μεταξύ μας. Ήταν ακόμα τόσο γλυκιά και μικρή που δεν μου πήγαινε η καρδιά να πω πως ο Άγιος Βασίλης δεν είναι αυτός που φέρνει τα δώρα και πως δεν πετάει με το έλκηθρό του μπροστά από το φεγγάρι για να φτάσει στα σπίτια των παιδιών!

Πολύ πιθανό να βρίσκεσαι κι εσύ σε μια τέτοια κατάσταση μιας και τα Χριστούγεννα είναι ένα βήμα πριν την πόρτα μας.

Αρχικά, ας ξεκινήσουμε από την ένοχη σκέψη μας, ότι αν ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να πιστέψουν στον Άγιο Βασίλη, είναι σαν να τους λέμε ψέματα. Πράγματα που λέγονται για να δώσουν χαρά, να αναπτερώσουν το ηθικό, να εκτοξεύσουν την φαντασία, να προσθέσουν λίγη μαγεία και πάνω από όλα χωρίς να βλάπτουν κανένα παιδάκι, δεν είναι ψέματα.

Με την ίδια λογική δεν θα έπρεπε να τους διαβάζουμε και παραμύθια γιατί δεν είναι αληθινά τα λεγόμενά τους. Παρ’ όλα αυτά, τέτοιου είδους “ψέματα” πάντα κάτι μας διδάσκουν και κάτι μας δίνουν να θυμόμαστε.

 

Συγκεκριμενα, ο μυθος του Αγιου Βασιλη ειναι μια διαδικασια που φερνει κοντα την οικογενεια και ενισχυει τους δεσμους που αναπτυσσονται μεταξυ των μελων της!

Οι γονείς συνεργαζόμαστε μεταξύ μας για να πάρουμε τα δώρα, κι έπειτα να τα κρύψουμε χωρίς να το καταλάβουν τα παιδιά, ο μπαμπάς ντύνεται Άγιος Βασίλης, πίνει το γάλα και τρώει τα μπισκότα (τα οποία έφτιαξες με το μικρό σου γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο) και το μικρό ζουζούνι σίγουρα έχει στολίσει με Χριστουγεννιάτικες ζωγραφιές όλο το σπίτι!

Έτσι το βοηθάμε να πιστέψει και να διατηρήσει τον Άγιο Βασίλη και το πνεύμα των Χριστουγέννων ζωντανό!

Παρ’ όλα αυτά, το αν θα αφήσεις το παιδί να πιστεύει στο Άγιο Βασίλη ή όχι, είναι στην δικαιοδοσία σου. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Αν εσύ έμαθες να πιστεύεις, τότε θα το κάνεις να πιστέψει κι εκείνο.

Αν εσύ δεν το πίστευες ως παιδί, μπορείς να επιλέξεις να του εξηγήσεις ότι δεν υπάρχει. Μην ξεχάσεις όμως, να του μάθεις να μην το μαρτυρήσει!!!

Σύμφωνα με τον Δρ. Λόρμπερ, παιδοψυχίατρο του Νοσοκομείου Lenox Hill στη Νέα Υόρκη, δεν πρέπει να χαλάσει το χριστουγεννιάτικο όνειρο των άλλων παιδιών.

Συνήθως η απομυθοποίηση έρχεται σταδιακά. Όσο μεγαλώνουν πάντα βρίσκεται κάποιο παιδάκι που θα τους χαλάσει το όνειρο. Όχι εξ ολοκλήρου, αλλά θα είναι αρκετό για να τα προβληματίσει αρκετά!

 O Δρ. Λόρμπερ επισημαίνει επίσης : «Δεν πιστεύω ότι είναι κακό για τα παιδιά να πιστεύουν στον μύθο κάποιου ο οποίος προσπαθεί να κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους και να τους επιβραβεύσει αν έχουν δείξει καλή συμπεριφορά. Η φαντασία αποτελεί φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξης και βοηθά τον εγκέφαλο να γίνεται δημιουργικός».

 

Πως να αντιμετωπίσεις την ερώτηση

Όταν αρχίσουν σιγά σιγά οι ερωτήσεις, καλό θα είναι να σκεφτείς αν το παιδί σου είναι έτοιμο για την μεγάλη αποκάλυψη του μυστικού του Άγιου Βασίλη. Κι όταν η ερώτηση γίνει, αντιμετώπισε την απορία του με διπλωματία αλλά και με σεβασμό!

Για παράδειγμα, ο παιδοψυχολόγος Χρήστος Κοροβίλας , προτείνει να του πεις τα εξής:

  • «Αλήθεια, πως σου δημιουργήθηκε αυτή η απορία;»
    Καλό είναι να ξέρεις αν η αμφιβολία του είναι απορία λογικής ή αν άκουσε κάτι από κάποιον φίλο του.
  • «Εσύ τί πιστεύεις;»
    Αν καταλάβεις ότι πιστεύει ακόμα, παρά τα λόγια τρίτων, τότε μάλλον δεν είναι η στιγμή να μάθει το μυστικό. Μπορείς επίσης, να του πεις τι σημαίνει για σένα ο Άγιος Βασίλης, είναι μια καλή ευκαιρία να συζητήσετε για το πνεύμα των Χριστουγέννων και τον πραγματικό συμβολισμού του Άγιου Βασίλη.
  • «Είναι αληθινός όσο πιστεύεις ότι υπάρχει»
    Αν είσαι σε μια κατάσταση που δεν μπορείς με λογικά επιχειρήματα να στηρίξεις την ύπαρξή του τότε πες απλά:
    «Ο Άγιος Βασίλης ζει μέσα μας και είναι αληθινός για όσους πιστεύουν σε αυτόν.
    Αν ένας φίλος σου λέει ότι δεν υπάρχει τότε έχει δίκιο. Γιατί πλέον, ο Άγιος Βασίλης έχει σταματήσει να υπάρχει για αυτόν τον φίλο σου. Όμως αν εσύ πιστεύεις ότι υπάρχει, όπως άλλωστε κι εγώ, τότε είναι αληθινός για εσένα. Μπορείς να κρατήσεις τον Άγιο Βασίλη ζωντανό μέσα στην καρδιά σου για όσο καιρό το θελήσεις. Ακόμα και όταν θα είσαι πια τόσο μεγάλος όσο εγώ».
  • Πες την αλήθεια αν πιστεύεις ότι πλέον ήρθε η στιγμή να το κάνεις.
    Μην του πεις όμως ένα ξερό “δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης”. Πες του την πραγματική του ιστορία.
  • Ζήτα συγνώμη αν χρειαστεί.
    Μπορείς να ζητήσεις συγνώμη και να εξηγήσεις ότι δεν μπορούσες να του αποκαλύψεις το μυστικό πριν σε ρωτήσει το ίδιο.
  • «Τώρα που έμαθες την αλήθεια μπορείς να γίνεις κι εσύ ο βοηθός του, όπως κι εγώ».

Βάλτο στον στον κόσμο των μεγάλων λέγοντάς του πως τώρα πρέπει να κρατήσει ασφαλές το μυστικό όπως κι εσύ! Εγώ, τώρα πια το χαίρομαι. Η Μυρτώ φυλάει και ενισχύει το μυστικό για τον αδερφό της τον Άρη και χαίρεται περισσότερο από εκείνον!

5
5
στα 5
Βάσει της άποψης
66
ατόμων
Δες τι λένε για εμάς
Cozy Kids Testimonials:
5
Γιατί πάνω απ όλα είναι άνθρωποι με χαμόγελο και κάνουν πράξη την επιθυμία κάθε παιδιού ❤️❤️❤️ Νικολα σ ευχαριστούμε πολύ ❤️❤️(κατάστημα Θεσσαλονίκης ) ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Nasos Iriot
Cozy Kids Testimonials:
5
Σας ευχαριστώ για όλα! Εξυπηρετικοί και υπεύθυνοι. Μας βοήθησαν σε ότι χρειαστήκαμε με ευγένεια και συνέπεια.
Eirini Nalpantidou Trichona
Cozy Kids Testimonials:
5
Παρελαβα τα δωρακια μου το μεσημερι .. γρηγορη εξυπηρέτηση, ομορφη συσκευασια δωρου, καλη ποιότητα... ευχαριστω πολυ ...
Ioanna Dimopoulou
Cozy Kids Testimonials:
5
Εξαιρετικα προϊοντα, ταχυτατη εξυπηρετηση!
Tom Bassios
Cozy Kids Testimonials:
5
Άψογη συνεργασία, γρήγορη παράδοση! Ευχαριστούμε πολύ για το δωράκι! Είναι πολύ πρακτικό!
Margarita Papaiwannou-Zafeiri
Cozy Kids Testimonials:
5
Φοβερη εξυπηρετηση...τα lorena canals φοβερα παιδικα χαλια. τα συστηνω ανεπιφυλακτα!!
Kelly Syggelou
Cozy Kids Testimonials:
5
Εξαιρετική Εξυπηρέτηση! Μακράν από τους καλύτερους επαγγελματίες που έχω συναντήσει! Σε ευχαριστώ πολύ Παύλο!
Agni Pk
Cozy Kids Testimonials:
5
Τρομερή εξυπηρέτηση, ο Κ Παυλος με κατατοπισε και με βοηθησε δια τηλεφώνου να βρω το κατάλληλο τροχήλατο για τον μπόμπιρα μου! Τρομερός επαγγελματισμός, ευγένεια και άμεση εξυπηρέτηση και φυσικά μη ξεχνάμε την ποιότητα και την ποικιλία των προϊόντων. συγχαρητηρια και ευχαριστούμε πολύ !!!
Angeliki Chouchoumi
Cozy Kids Testimonials:
5
Super products, excellent customer service! Thank you Pavlos!
Ioanna Serafeimidou
ESPA Banner Ψηφιακός μετασχηματισμός